image

Het schrijven van een CV: Do’s en don’ts

– Gebruik GEEN multi-gekleurde tekst of te veel verschillende lettergroottes. Cursief, onderstreping, schaduw, afbeeldingen en verticale / horizontale lijnen of vakken kunnen ook het beste worden vermeden. Houd je CV-lengte  beperkt. Twee of drie pagina’s zijn ideaal.

– Gebruik GEEN persoonlijke gegevens, zoals uw geboortedatum, burgerlijke staat of foto (tenzij u solliciteert naar een baan waar deze relevant zijn).

– Voeg een link naar uw website toe, als u er een heeft. Of het nu gaat om een ​​website of blog, of een Twitter-, LinkedIn- of Instagram-account, een online aanwezigheid kan uw imago echt vergroten en u serieuzer nemen, vooral voor carrières in de media, de creatieve industrie en IT.

– Maak GEEN vage verklaringen. Geef feiten door ze te back-uppen met echte voorbeelden. Zeg bijvoorbeeld niet alleen: “Ik heb uitstekende communicatieve vaardigheden”. Zeg in plaats daarvan: “Mijn uitstekende communicatievaardigheden zijn verfijnd door … en bewezen van onschatbare waarde toen …”

– DOEN, waar mogelijk, kwantificeer je prestaties. Als u bijvoorbeeld kunt zeggen “verhoogde verkoop met €50.000”, “verminderde omzet met 34%” of “verhoogd websiteverkeer met 125%” in plaats van een algemenere claim te maken, zal dat uw beweringen meer gewicht en duidelijkheid geven.

– Gebruik GEEN PDF-formaat voor uw cv, vooral voor minder IT-zware industrieën, omdat sommige softwares het niet gemakkelijk kunnen lezen. De meeste bedrijven geven waar mogelijk de voorkeur aan Word-bestanden.

– Maak gebruik van de getuigenissen van eerdere werkgevers. Overweeg ze als hyperlinks toe te voegen aan je cv en ze te koppelen aan een werkgeversverklaring op je LinkedIn-profiel of -website (als je die hebt).

– Vergeet niet om uw cv aan te passen voor elke sollicitatie. Hoe beter u zich richt op elk van de criteria voor de betreffende functie, hoe groter uw kansen zijn om de functie toegewezen te krijgen.

– DOEN: proeflezen en spellingcontrole – en controleer opnieuw. Uit een recente CareerBuilder-enquête bleek dat 58 procent van de cv’s typefouten bevat. Zorg ervoor dat die van jou niet een van hen is! Als je vaak teruggaat en je CV aanpast of bijwerkt, kunnen typfouten, spelfouten en opmaakproblemen binnensluipen. Hierdoor kun je gemakkelijk een niet-overeenkomend onderwerp en werkwoord maken of een zin uit de lijn halen. Herlees je CV telkens wanneer je een wijziging aanbrengt.


20 January 2019

comment 11


  1. hydavenew

    Handige tips! Daar heb ik zeker wat aan.

    Reply

Laat jouw reactie achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *